top of page
Yazarın fotoğrafıelif arı durmuş

Çocukların Maskeye Alışmasını Kolaylaştıran Öneriler


Okullarda yüz yüze eğitimin bazı kademelerde başlamasıyla, küçük yaş grubu ve özel gereksinimli çocuklarda maskeye alışma ile ilgili problemler yaşanabiliyor. Bu nedenle, çocukların maske kullanım alışkanlığını kazanmasına yardımcı olmak için çocuklarınızla birlikte yapabilecekleriniz konusunda derlediğim ve oluşturduğum birkaç öneriyi sunmak istedim:


Öncelikle siz bu önlemlere inanmalı ve çocuğunuza model olmalısınız.


Uygulamadığınız kurallara çocuklarınızı ikna etmenin ve alıştırmanın neredeyse yolu yok. Çocuklar sizi izliyor, sizden öğreniyor. Eğer siz dışarıda maskenizi bir süre sonra çıkarıyor veya hiç takmıyorsanız, maske konusunda bunu öğrenirler. Eğer siz de bu konuda dikkatli ve duyarlıysanız, çocuğunuzun da daha kolay alışabileceğini söyleyebiliriz. Çocuğunuz, “ev dışında maske takılıyor” u sizden, diğer kişilerden görerek benimseyebilir ve normalleştirebilir. Maske kullanmak için “çok konforlu” diyemeyiz, ancak çocuğunuzun yanında maske ile ilgili yapacağınız şikayetler onun maskeyi bir sorun olarak görmesine sebep olabilir.


Maske kullanımı ile ilgili risklere dikkat edilmeli.


Uzmanlar iki yaş ve iki yaştan küçük çocuklarda maske kullanımını tehlikeli buluyor. Çocuklarınızın özel durumlarında da maske kullanımın risk oluşturup oluşturmayacağını doktorunuza danışın. Böyle bir risk varsa, çocuğunuz için sosyal mesafeyi ve hijyeni koruyabileceğiniz ortamlarda olmak daha uygun olacaktır. Maske kullanılsa dahi sosyal mesafe ve hijyen önlemleri alınması önemlidir.

Çocuğunuza uygun, rahat ve korunaklı maske seçimi yapılmalı.


Aslında çocuklar için desenli, renkli, kumaş maskeler satılıyor veya dikilebiliyor, bu maskeler hakkında sağlık uzmanlarının uyarılarına göz atıp karar verebilirsiniz. Maskenin rahatlığı, kulağını veya yüzünü acıtıp acıtmadığı, duyusal hassasiyeti (örn, koku, doku..) olan çocuklarda bununla ilgili rahatsızlık verip vermediğini çocuğunuzla değerlendirip seçime onu da dahil etmeniz maskeyi kabullenmesini kolaylaştırır. Ayrıca kullanımı rahatlatabilecek aparatlardan yararlanılabilir.


Maske kullanımının neden gerektiğini anlatın.


Oldukça basit, kolay anlaşılır ifadelerle ve elbette sakin, doğal, keyifli biçimde maskenin bizim sağlığımız için olduğunu ve nerelerde, nasıl kullanıldığını anlatın. Daha sonra yalnızca gerektiğinde, kısaca hatırlatmanızı yapmaya ve uzun-tekrarlayan açıklamalardan sakınmaya çalışın. Anlatırken “maske takmazsak ölürüz” gibi korkutucu ifadelerden kaçının.


Maske kullanımını basamaklara bölün, gösterin ve öğretin.


Çocukların maske kullanmamasının sebeplerinden bir tanesi nasıl yapıldığını bilmiyor olması olabilir. Maske kullanımını basamaklandırarak, gösterek ve birlikte yaparak öğretebilirsiniz. Örneğin;

1.: Ellerimizi yıkıyoruz.

2.: Maskeyi iplerinden tut.

3.: Maskeyi yüzüne yaklaştır.

4.: İplerden birini kulağından geçir.

5.: İplerden diğerini kulağından geçir.

6.: Burnunun üstüne çek.

Basamakları doğru yaptığında çak yapabilir, bravo diyebilir, benzer şekillerde çocuğunuzu motive edebilirsiniz. Öğretimi tekrarlamanız ve bir basamak tamamlanmadan diğerine geçmemeniz önemli ve bu aşamada sabırlı olmanız gerekebilir. Öğretimi gün içlerinde hem sizin hem de çocuğunuzun keyfi iyiyken, sakinken, karnınız tokken ve başka bir ihtiyacınız yokken yapın.


Eğlenceli hale getirin.


Maskeye iyi bir şekilde yaklaşabilmesi ve benimseyebilmesi için onunla eğlenceli zaman geçirmek iyi bir yöntem. Maske kullanım süresi de bu şekilde doğal olarak artabilir. Maskeleri çocuğunuzla birlikte onun tercih ettiği şekilde süsleyebilir, üstüne hoşuna giden çıkartmalar yapıştırabilirsiniz. Sevdiği kahramanların yüzüne maske çizip boyama yapabilirsiniz. Favori oyuncak bebek, oyuncak hayvanına vb. maske takarak oyunlar kurabilir; doktorculuk, astronotçuluk gibi evcilik oyunları oynayabilirsiniz. Maskeyle “Ce-e” oynayabilirsiniz. Fazla efor sarf ettirmeyen, sevdiği oyunlara maskeli oynama güncellemesi yapabilirsiniz, “Hadi, maskeli saklambaç” gibi. Hatta bu oyunlarda kazanma-kaybetme varsa çocukların kazanması, maskeyi sevmesini bile sağlayabilir. Çocuğunuza özel, uygun, farklı oyunlar bulabilirsiniz.


Kısa sürelerle başlayıp zamanla artırın.


Başlarda maskeyi hiç takmak isteyebilir. Moralinizi bozmadan, alışmanın zaman alabileceğini hatırlayarak, kendinize ve çocuğunuza baskı yaşatmadan, süreli etkinlikler tasarlayabilirsiniz. Yapacağınız etkinliklerde maske takma süresi kısa sürelerden başlayıp olumlu geribildirimlerle giderek yeterli zamana ulaşabilir.

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page