top of page
Yazarın fotoğrafıelif arı durmuş

Çocuklarda kardeş kıskançlığı


Kardeş kıskançlığı çoğunlukla, büyük kardeşte kendisine yöneltilen ilginin bir kısmının kardeşine ayrılması sonucu en başta anne babaya olan kırgınlık, kızgınlık duygularının yeni doğan kardeşe yönelmesi; küçük kardeşte ise büyüdükçe büyük kardeşin becerileri karşısında kendini yetersiz bulması ve onun yeteneklerinin farkına varması sonucu oluşan doğal bir duygudur. Kıskanması, sevmediği, istemediği anlamına da gelmez. Aslında kardeşlikte birçok duygu iç içedir. Yaş farkı az olan kardeşlerde kıskançlık daha sık görülür. Kıskançlığın derecesini ve süresini etkileyen en önemli etken en başta anne-baba, daha sonra yakın çevrenin tutumudur. Bu nedenle, çevrenizi de hazırlamanız, ilginin bir anda tamamen bebeğe yöneltilmemesini ve büyük kardeşin incinmemesini sağlamanız gerekebilir.


Büyük kardeşte kıskanma, annenin hamilelik döneminde başlayabilir. Annenin bu süreçte doğal olarak yaşadığı yorgunluk, isteksizlik, bebek için hazırlanma gibi durumlarda büyük çocuğa zaman ayırması ve anne-babanın doğacak kardeşe çocuğu hazırlaması önemlidir. Hamilelikte fiziksel değişikliklerin başladığı dönemde, çocuğa uygun ifadelerle kardeşi olacağı anlatılmalı, bu esnada rahat ve güven verici olunmalıdır. Bebeğin ilk başta onların bakımına muhtaç olacağı, zamanla kardeşlerin beraber oynayabilecekleri anlatılabilir. Onun bebeklik fotoğraflarına birlikte bakarak, o yılları ona anlatarak bilgi ve ilgi verebilir, onu hazırlayabilirsiniz.


Eşyalar paylaşılacaksa bu büyük çocukla birlikte yapılmalıdır. Ancak çocuk bir eşyasını, kıyafetini ve oyuncağını vermek istemiyorsa, o nesne onun için özeldir , bu konuda zorlanmamalıdır. Büyük çocuğun bakımıyla daha çok ilgilenen kişi değişecekse bu değişiklik doğumdan önce yapılarak çocuk alıştırılmalıdır. Çocuğun hayatında ve düzeninde aniden büyük değişimler yapılmamalıdır. Çocuğunuzu kardeşe hazırlarken bu konu için hazırlanmış çocuk kitaplarından yararlanabilirsiniz. Çocuğunuz merak ettiklerini sorabilmeli ve onlara yaşına uygun, anlayabileceği ve rahatlayabileceği gerçeklere dayanan cevaplar verilmeli. O an rahatlasın diye olamayacak sözler vermek sonrasında daha fazla hayal kırıklığı yaşamasına, üzülmesine, öfkelenmesine neden olabilir. Siz sakin ve güven verici olduğunuzda çocuğunuz süreci daha rahat normalleştirecektir.


Bebek doğduktan sonra sizin yanınızda onu sevmesine ve dokunmasına fırsat verebilirsiniz. Öncesinde nasıl ona güvenli dokunabileceğini ve seveceğini göstermelisiniz. Kardeşi doğduktan sonra büyük çocuktan bir anda daha olgun davranmasının beklenmemesi, yaşına ve gelişimine göre beklentilerin olması, birlikte nitelikli zaman geçirilmesi, duyguların paylaşılması, kardeşler arasında kıyaslama yapılmaması ve aralarında sorunlar olduğunda uzlaşma yöntemlerinin öğretilmesi kıskançlık duygusunun azalmasında yardımcı olacaktır.


Kardeşi olduktan sonra büyük kardeşte yaşça geriye dönük davranışlar olması oldukça olasıdır. Kıskançlık bu dönemde hissedilmesi doğal bir duygudur ve anne baba tarafından anlaşılmadığında çocuklarda daha az görünürlük hissedilebilir. Duyguların paylaşılması, yargılanmaması, bu duyguların arkasındaki düşüncelerin, endişelerin anlaşılarak giderilmesi yardımcı olacaktır. Çocuklar ilgi ve sevginizi, anlaşıldıklarını ve destek gördüklerini hissederek daha iyi anlayabilir. Kardeşler arasında zamanla işbirliği, paylaşım ve etkili iletişim oluşturmak için onlara uygun model olmak, ekip olabilecekleri oyunlar, birlikte yapabilecekleri etkinlikler faydalı olacaktır.

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page