top of page
Yazarın fotoğrafıelif arı durmuş

Deprem Korkusu (Seismophobia)


Öncelikle yakın zamanda depremi yaşayan hepimize geçmiş olsun. Depremden daha da çok sonraki etkileri, belki bazılarımızın birebir içinde olup yaşadıkları, diğerlerimizin onların üzüntüsüne şahit olması bizleri sarstı. Tüm yaraların bir an önce kapanmasını ve bir daha bu doğa olayını böyle üzüntü ve şiddetle deneyimlememizi dilerim. Bunun için gereken önlemlerin bir an önce alınmasını temenni ederim.


Deprem hayatımızın bir gerçeği ve elbette ki çoğumuz için korkutucu. Deprem korkusu ise depremin kendisinden ziyade deprem esnasında olabilecekler, ölüm ve sevdiklerini kaybetmek gibi depremin olası sonuçlarından korkmak demek. Yaşadığımız depremler ve bunların sonrasında yaşadıklarımız bu korkuyu tetikleyebiliyor. Depremin ne zaman olacağı, nerede olacağı, kaç şiddetinde olacağı ve sonuçları gibi belirsizlikler de bu korkuyu tetikliyor. Deprem korkusu olan kişiler, bu olası sonuçlar üzerine fazlaca düşünür ve kendilerini çaresiz, aciz, kaygılı, panik olmuş bir halde bulabilirler.


Belirtiler, yaşa, gelişim düzeyine, daha önce depremden maddi-manevi zarar görmüş olma durumuna, depremin şiddetine vb. değişmekle birlikte genel olarak, ufak sarsıntı ya da sallanmalarda dahi korkma, yüksek sese hassasiyet, zihinde sıklıkla depremle ilgili ürkütücü senaryolar canlandırma, depremle ilgili kabuslar görme, deprem üzerine düşünmekten iştah ve uyku problemleri yaşama olarak sıralanabilir. Depremi şiddetli yaşamış ve zarar görmüş kişiler, çok daha yoğun psikolojik ve fizyolojik tepkiler yaşayabilir, bu doğaldır. Ancak bu belirtiler bir aydan fazla sürüyorsa Travma Sonrası Stres Bozukluğu şüphesiyle profesyonel psikolojik desteğe başvurulması gerekir.


Deprem korkusunda, kaçma-kaçınma davranışları gösterilebilir (yatarken ışıkları açma, tv sesi açma vb.), ancak bu davranışlar korkuyla başa çıkmada kalıcı bir etki sağlamaz. Bunun yerine, deprem anında ve sonrasında yapılması gerekenler üzerine bilgi edinmek, evinizin ve iş yerinizin fiziki güvenliğini kontrol etmek, ilkyardım öğrenmek gibi gerçekçi önlemler hem kendinizi ve sevdiklerinizi korumanıza hem de bu konuda rahatlamanıza yardımcı olacaktır. Duygularınızı anlamak üzerine çalışmak ve duygularınızı ifade etmek son derece sağlıklı bir yöntemdir ve korkularınızı aşmanıza yardımcı olabilir.

5 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page